Person converting VHS tapes to DVDs using a computer and specialized equipment, with VHS tapes and DVDs visible.

Kako pretvoriti VHS u DVD: Vodič korak po korak

Transformacija starih VHS kaseta u DVD-ove može biti izazovan zadatak, ali s pravim alatima i tehnikama, proces može biti jednostavan i izvodljiv kod kuće. Ovaj vodič korak po korak pomoći će vam da sačuvate svoje dragocjene uspomene u modernijem, digitalnom formatu.

Ključni zaključci

 • Pravilna priprema VHS kaseta i opreme ključna je za uspješnu digitalizaciju.
 • Korištenje odgovarajućeg hardvera i softvera omogućuje kvalitetnu pretvorbu VHS sadržaja u digitalni format.
 • Profesionalne usluge konverzije mogu biti korisne za one koji preferiraju stručnu pomoć pri pretvorbi.

Priprema VHS kaseta za digitalizaciju

Provjera stanja VHS kaseta

Prije nego što započnete proces digitalizacije, važno je provjeriti stanje vaših VHS kaseta. Oštećene ili istrošene kasete mogu uzrokovati probleme tijekom digitalizacije, stoga je ključno osigurati da su u dobrom stanju. Provjerite ima li traka znakove habanja, plijesni ili drugih oštećenja. Ako primijetite bilo kakve probleme, razmislite o korištenju profesionalnih usluga za popravak kaseta prije nego što nastavite s digitalizacijom.

Čišćenje i održavanje opreme

Za uspješnu digitalizaciju, važno je da vaša oprema bude čista i ispravno održavana. To uključuje videorekorder, kablove i računalo. Redovito čišćenje glava videorekordera može spriječiti probleme s reprodukcijom i osigurati bolju kvalitetu snimanja. Također, provjerite jesu li svi kablovi u dobrom stanju i pravilno povezani.

Odabir softvera za snimanje

Odabir pravog softvera za snimanje ključan je za kvalitetnu digitalizaciju vaših VHS kaseta. Postoji mnogo opcija na tržištu, pa je važno odabrati onaj koji najbolje odgovara vašim potrebama. Neki popularni softveri uključuju:

 • OBS Studio
 • Vidmore DVD Creator
 • Roxio Easy VHS to DVD

Prilikom odabira softvera, obratite pažnju na njegove mogućnosti, korisničko sučelje i podršku za različite formate datoteka. Također, provjerite ima li softver opcije za uređivanje i poboljšanje kvalitete snimke.

Korištenje hardvera za pretvorbu VHS-a u DVD

Povezivanje videorekordera s računalom

Prvi korak u pretvorbi VHS-a u DVD je povezivanje vašeg videorekordera s računalom. Za to će vam trebati odgovarajući kabeli, obično RCA ili S-Video kabeli, te video snimač ili pretvarač koji će omogućiti prijenos analognog signala s VHS kasete na digitalni format na računalu. Provjerite da su svi kabeli ispravno spojeni kako biste izbjegli probleme s prijenosom signala.

Postavljanje video snimača

Nakon što ste povezali videorekorder s računalom, sljedeći korak je postavljanje video snimača. Ovo uključuje instalaciju potrebnog softvera koji dolazi s vašim video snimačem ili pretvaračem. Softver će vam omogućiti da prilagodite postavke snimanja, kao što su rezolucija i format datoteke.

Snimanje i spremanje digitalnog sadržaja

Kada je sve postavljeno, možete započeti snimanje sadržaja s VHS kasete. Pokrenite softver za snimanje i pritisnite 'Play' na videorekorderu te 'Record' na softveru. Proces snimanja može trajati jednako dugo koliko traje i sama VHS kaseta. Nakon završetka snimanja, spremite digitalizirani sadržaj na svoje računalo u željenom formatu.

Digitalizacija VHS kaseta omogućuje vam da sačuvate dragocjene uspomene u modernijem formatu, čime se produžuje njihov vijek trajanja i olakšava dijeljenje s drugima.

Pretvorba VHS-a u DVD pomoću usluga konverzije

Odabir profesionalne usluge

Prvi korak u pretvorbi VHS-a u DVD pomoću usluga konverzije je odabir ugledne profesionalne usluge. Preporučuje se istražiti različite pružatelje usluga, pročitati recenzije i usporediti cijene. Neke od ključnih točaka koje treba uzeti u obzir uključuju:

 • Kvalitetu usluge
 • Vrijeme obrade
 • Cijenu
 • Dodatne usluge poput uređivanja videa ili dodavanja izbornika na DVD-u

Slanje VHS kaseta na konverziju

Nakon što ste odabrali uslugu, sljedeći korak je slanje vaših VHS kaseta na konverziju. Prije slanja, preporučuje se:

 1. Označiti sve kasete s jasnim opisima sadržaja.
 2. Napraviti popis svih kaseta i specifičnih uputa za konverziju.
 3. Pažljivo zapakirati kasete kako bi se spriječila oštećenja tijekom transporta.

Primanje i provjera DVD-a

Nakon što je konverzija završena, primit ćete svoje DVD-ove. Preporučuje se odmah provjeriti kvalitetu snimljenog sadržaja. Ako primijetite bilo kakve probleme, obratite se pružatelju usluge za eventualne korekcije. Također, provjerite jesu li svi traženi dodaci, poput izbornika ili poglavlja, ispravno implementirani.

Korištenje profesionalnih usluga za pretvorbu VHS-a u DVD može biti jednostavan i učinkovit način za očuvanje vaših dragocjenih uspomena u digitalnom formatu.

Snimanje digitaliziranog sadržaja na DVD

Odabir softvera za snimanje DVD-a

Nakon što ste digitalizirali svoje VHS kasete, sljedeći korak je odabir softvera za snimanje DVD-a. Vidmore DVD Creator je jedan od najpouzdanijih alata za ovaj zadatak. Ovaj softver omogućuje jednostavno pretvaranje digitaliziranih snimaka u DVD format, a također podržava i Blu-ray diskove, mape i ISO datoteke. Osim toga, Vidmore DVD Creator omogućuje proizvodnju izlaza u popularnim formatima kao što su MP4.

Postavljanje postavki za snimanje

Prije nego što započnete snimanje, važno je pravilno postaviti postavke za snimanje. Evo nekoliko ključnih koraka:

 1. Otvorite softver za snimanje DVD-a i odaberite opciju za stvaranje novog projekta.
 2. Učitajte digitalizirani sadržaj koji želite snimiti na DVD.
 3. Odaberite format izlaza (npr. DVD, Blu-ray, ISO datoteka).
 4. Postavite željenu kvalitetu snimanja i druge opcije kao što su omjer slike i jezik izbornika.
 5. Pregledajte postavke i provjerite jesu li sve opcije ispravno postavljene.

Izrada i provjera DVD-a

Nakon što ste postavili sve potrebne postavke, možete započeti proces snimanja. Softver će vas voditi kroz korake snimanja, a vi samo trebate pratiti upute na ekranu. Kada je snimanje završeno, preporučuje se provjera DVD-a kako biste bili sigurni da je sve ispravno snimljeno. Umetnite DVD u DVD player i provjerite kvalitetu slike i zvuka te funkcionalnost izbornika.

Snimanje digitaliziranog sadržaja na DVD omogućuje vam da sačuvate svoje dragocjene uspomene u trajnijem i praktičnijem formatu.

Snimanje digitaliziranog sadržaja na DVD je savršen način da sačuvate svoje dragocjene uspomene. Naša usluga omogućuje vam da jednostavno i sigurno pretvorite stare medije u digitalni format. Posjetite našu web stranicu kako biste saznali više o našim uslugama i naručili svoju Kutiju uspomena već danas!

Često postavljana pitanja

Kako mogu kod kuće prebaciti VHS kasete na DVD?

Da biste kod kuće prebacili VHS kasete na DVD, trebat će vam videorekorder, računalni softver za snimanje videozapisa i DVD snimač. Povežite videorekorder s računalom pomoću odgovarajućih kabela, upotrijebite softver za snimanje videozapisa da snimite VHS sadržaj i zatim snimite digitalizirani sadržaj na DVD.

Koji je najbolji softver za digitalizaciju VHS kaseta?

Postoji nekoliko softverskih opcija za digitalizaciju VHS kaseta, uključujući Vidmore DVD Creator, Roxio Easy VHS to DVD i Elgato Video Capture. Svaki od ovih softvera nudi različite značajke, pa odaberite onaj koji najbolje odgovara vašim potrebama.

Koliko traje proces pretvorbe VHS-a u DVD?

Vrijeme potrebno za pretvorbu VHS-a u DVD ovisi o duljini VHS kasete i brzini vašeg računala. Obično, proces može trajati od nekoliko sati do cijelog dana. Ako koristite profesionalnu uslugu konverzije, vrijeme obrade može varirati ovisno o njihovom rasporedu.

Back to blog